Technische ploeg bij Kazou

-

Een technische ploeg bij Kazou, wat is dat juist?

Bij Kazou gaan elk jaar 42.600 deelnemers mee op één van onze 1.049 straffe jongerenvakanties. 30 procent van deze vakanties zijn in zelfkook. Dat wil zeggen dat er een kookploeg van vrijwlligers meegaat om de deelnemers én monitoren te voorzien van heerlijke maaltijden. Bij Kazou gebruiken we hiervoor de term 'Technische Ploeg', omdat de taken ruimer zijn dan enkel koken. Dit hangt af per bestemming. 

Vrije plaatsen

Verwachtingen

Wat verwachten we van jou?

- Je hoeft geen sterrenchef te zijn. Je kookt wel maaltijden die aangepast zijn aan de leeftijd van de deelnemers.

- Je bent flexibel. Er kan al eens wat veranderen in de timing op vakantie, maar ook met diëten & allergieën houd je rekening. 

 

Wat mag je van Kazou verwachten?

- De juiste handvaten om je vakantie voor te bereiden: 

    • Toegang tot de nodige documenten (weekschema, vakantiebundel,..)
    • Informatie over het centrum waar je gaat koken.
    • Een kookboek met, naast recepten, aantallen voor op vakantie. Dat kookboek gaat fysiek mee op vakantie, en kan je online raadplegen via deze link

- Ondersteuning en coaching door een vrijwilligerscoach

 

TP-ploeg winkelt

 

voorbereidingen

Met je TP-ploeg

Zorg voor een kennismaking. Ook als je elkaar al kent, is het belangrijk om goed de taakverdeling in de keuken te bespreken: wie is waar goed in, wie neemt graag welke rol op?

Stel samen het weekmenu en bijhorende boodschappenlijstjes op. Per dag voorzien jullie: ontbijt - middagmaal - 4-uurtje - avondmaal - 5de maaltijd (voor de vrijwilligers).

Naargelang de activiteiten op vakantie kan er hier en daar eens een maaltijd wegvallen. Vijfde maaltijd is een zoete of hartige snack in de latere avond (+- tussen 22u en 23u). Meestal niet het meest gezonde, maar wel iets waar de moni's naar uitkijken .

TIP: Maak een winkellijstje per maaltijd en niet per dag. Je zal merken dat je planning op vakantie kan wijzigen. Schuiven met maaltijden en boodschappen plannen is zo veel gemakkelijker!

 

Met de monitoren

Goede afspraken zijn het begin van een vlotte samenwerking.

Je stemt met de moniploeg af  over volgende dingen

  • De uren van de maaltijden
  • Speciale dagen (later ontbijt, vroeger avondmaal,..)
  • Lunchpakketten
  • De taken zoals afwas en afdrogen, vegen van de eetzaal, tafels dekken en afruimen, eten bedienen
  • Slaapplaats TP
  • Vervoer naar dokter & apotheek
  • Wanneer jullie op vakantie zullen overleggen om dingen af te stemmen en/of bij te sturen.
  • Of ze verse producten nodig voor de activiteiten, die jullie moeten meebrengen van de supermarkt.
  • Of er een kookactiviteit zal zijn.
  • Hoe de eindschoonmaak zal gebeuren.

De kookploeg mengt zich niet met de werking van de moniploeg, maar kan steeds zaken melden aan de VV (bv. netheid gebouwen, tafelmanieren ...)

Met andere TP-ploegen

Contacteer de ploeg die voor en/of na jou komt. De contactgegevens vind je terug in de vakantiebundel

Maak onderling goede afspraken bij een wisseldag: standaard is de afspraak dat de aanwezige ploeg een warme lunch voorziet voor beide aanwezige groepen/verbonden. De arriverende ploeg voorziet een koude maaltijd voor 's avonds voor beide aanwezige groepen/verbonden.

TIP: Doe dit in twee shiften zodat dit vlot en efficiënt kan verlopen. Maak ook goede afspraken over timing, gebruik en beschikbaarheid van de keuken, afwas ...

Geef zeker door wat er op de menu staat tijdens de wissel en vergeet de diëten en allergieën niet op te vragen en door te geven. Er hoeft onderling niets betaald te worden voor de maaltijden, ook niet als de ene groep groter is dan de andere groep.

 

Met deelnemers

De verantwoordelijke binnen de kookploeg kan zelf een lijst downloaden met alle deelnemers, hun dieetinfo en hun medische info. Willen jullie toch graag meer info over een deelnemer met een specifiek dieet of de allergie? Neem even contact op met de VV. Je kan ook zelf contact opnemen met de ouders; verwittig in dat geval even de VV zodat die op de hoogte is van die communicatie. Eens extra afstemmen met ouders kan zeker geen kwaad. Het toont aan dat jullie het dieet of allergie ernstig nemen. Fijn!

Merci voor alle extra inspanningen trouwens! 

 

Met de vrijwilligerscoach(es) van Kazou

Een vrijwilligerscoach volgt jou als TP op, je kan er alle vragen aan stellen. Van zodra je bent aangeduid voor je vakantie, krijg je een mailtje met daarin je opvolgende vrijwilligerscoach.

op vakantie

Boodschappen doen

  • Probeer steeds voor (minstens) 2 dagen boodschappen te doen. Houd rekening met de capaciteit van je autokoffer, de diepvries en koelkast(en).
  • Ga niet met de volledige ploeg naar de winkel. Zo is er voldoende ruimte in de auto voor alle boodschappen en kunnen de TP'ers in de keuken al wat voorbereidend werk doen.
  • Hou goed bij hoeveel de deelnemers eten en drinken. Zo kan je bijsturen in je aankomen en vermijden om tegen het einde van de vakantie met veel overschotten te eindigen.

Maaltijden bereiden

  • Een gevarieerd en gezond menu, dat is wat een Kazouvakantie nodig heeft!
  • Naast een gezond tussendoortje, verse groentjes en fruit is een zoete zonde zeker ook op zijn plaats.
  • Probeer jullie flexibel op te stellen. Hou rekening met het vakantieprogramma. Na een wateractiviteit kunnen deelnemers meer honger hebben, op een hete dag is soep misschien niet de beste keuze,...  Het programma op vakantie is uiteraard ook onderhevig aan wijzigingen. Eens vroeger of later eten zal geen uitzondering zijn. Goede communicatie tussen de kookploeg en de vakantieverantwoordelijke is hierbij van groot belang. 
  • Probeer aan restverwerking te doen. Croque monsieurs of wentelteefjes van oud brood, een restje van het avondmaal serveren bij de lunch,..
  • Daarnaast willen we met Kazou vanaf zomer 2024 op elke vakantie een veggieday organiseren. Waarom we dit doen + enkele ideetjes hiervoor vind je op deze pagina.

Drank voorzien

Maak op voorhand duidelijke afspraken rond drank voor de monitoren en eventueel deelnemers (zie alcoholbeleid) Je voorziet het nodige voor de bar van de monitoren (en eventueel deelnemers) en je maakt ook onderling afspraken over de kostprijs of afrekeningen van de drankjes met de VV.

 

Hygiëne op vakantie

  • Hygiëne in de keuken is heel belangrijk: was voldoende je handen, wissel voldoende van vaat-en handdoeken, hou de keuken proper.
  • Dweil dagelijks de keuken. Hygiënisch, maar ook aangenaam voor jullie om te werken in een propere ruimte!
  • Kampkeukens vallen ook onder de Europese wetgeving omtrent voedselveiligheid. Bekijk zeker onze 10 principes door hier te klikken.
  • Ga na in de vakantiebundel wat er van jullie verwacht wordt bij de eindschoonmaak. Dit verschilt per centrum. 

 

Technische ondersteuning

Per centrum kan deze ondersteuning verschillend zijn. Mogelijke extra verantwoordelijkheden naast het bereiden van maaltijden kunnen zijn:

  • Onderhouden van het sanitair (toiletten, lavabo's en douches)
  • Onderhouden van de eetzaal (dagelijks vegen en dweilen wanneer nodig)
  • Vuilniszakjes in de toiletten en op de kamers controleren en vervangen indien nodig. 
  • Afval sorteren in de daartoe bestemde bakken of containers. Spoor monitoren en deelnemers hier ook in aan om het juist te doen.
  • Gebreken aan het gebouw of de keuken kan je melden aan de centrumverantwoordelijke.

In samenspraak met de moniploeg:

  • Geschreven postkaartjes op de post doen
  • Een zieke deelnemer naar de dokter of het ziekenhuis brengen (met een moni als begeleiding)
  • Medicatie ophalen in de apotheek


Goede samenwerking met monitoren en deelnemers

Plan elke dag een kort overlegmoment om de timing, afspraken en feedback te overlopen met de VV.

Eten

  • Maak afspraken over een buffetsysteem
  • Om overdag voldoende te drinken, zijn er deze zomer drinkbussen van Kazou. Elke deelnemer en vrijwilliger heeft dus sowieso een drinkbus mee op vakantie. Bespreek met de VV hoe de deelnemers overdag hun drinkfles kunnen vullen (op de kamer? In de wc's?,..)

Afruimen en afwassen

  • Maak afspraken over afruimen, afkuisen en dekken van de tafel voor de volgende maaltijd, vegen van de eetzaal, afwassen en afdrogen (opgelet: het grote keukenmateriaal is voor de kookploeg). Er is steeds een moni van dienst om dit te begeleiden.
  • Zorg dat deze taken zo weinig mogelijk tijd in beslag neemt. Bespreek het systeem ook met de VV op voorhand.
  • Zorg ervoor dat alle natte handdoeken opgehangen worden, zodat ze tijdig terug droog zijn.


Schoonmaakmoment

  • Laat de VV weten wanneer er een schoonmaakmoment gepland is.
  • Geef duidelijk door wat je verwacht van deelnemers en monitoren.

Opvolging financiën

We voorzien het nodige TP-budget voor elke vakantie. Dit budget wordt gestort op de rekening van de VTP. Controleer tussentijds op vakantie je uitgaven en resterend budget.

Binnen- en buitenland: € 7 per persoon/per dag

Voor monitoren en TP is dit inclusief 5de maaltijd, maar zonder drank. Voeding voor een activiteit (geen vuil spel maar een echte kookactiviteit) kan van het TP-budget, indien hier ruimte voor is. Maak hierover goede afspraken met je VV. Als dit teveel is, of als je hier vragen over hebt, neem dan contact op met je opvolgende vrijwilligerscoach. Alle info over de kasstaat vind je hier.

speciale dagen op vakantie

De eerste dag

Op de dag van aankomst is een goede organisatie belangrijk voor een vlot verloop. We zetten enkele praktische zaken op een rijtje die je daarbij kunnen helpen.

Aankomst van de TP-ploeg

  • Het uur waarop je binnen mag in het vakantiehuis is afhankelijk van de bestemming. Je vindt deze info in je vakantiebundel
  • Controleer met je ploeg het materiaal dat aanwezig is in het centrum: tel alle nodige borden, bestek, glazen e.d.. Indien er tekorten zijn, moet dit door het centrum onmiddellijk aangevuld worden.
  • Controleer de status van de douches, toiletten, slaapvertrekken & het terrein.
  • Geef deze info door aan de uitbater. Meestal zal deze langskomen om uitleg te geven over de keuken. 
Aankomst van de deelnemers
  • Zorg dat de verantwoordelijke van de TP in het vakantiehuis aanwezig bent als de groep aankomt, zo kun je samen met de VV de informatie ontvangen van de centrumuitbater.
  • Als de deelnemers een lange busrit achter de rug hebben, is het fijn om iets fris/warm te kunnen drinken.
  • Na aankomst voorzie je alle maaltijden: in de vakantiebundel vind je terug wat de eerste maaltijd is die jullie moeten bereiden. 
Materiaal
  • Controleer het materiaal dat je meekreeg
    • Is de TP-basiskoffer compleet?
    • Is het extra materiaal (indien aangevraagd) mee?
  • Problemen of ontbrekende zaken? Neem contact op met je vrijwilligerscoach

De laatste dag

De laatste dag kan druk zijn dus geven we graag enkele aandachtspunten om alles vlot te laten verlopen.

Maaltijden
  • In sommige vakantiehuizen moeten we de keuken vroeg verlaten. Voorzie dus een eenvoudige laatste maaltijd waarbij je weinig tot geen materiaal nodig hebt bv. hotdogs, belegde broodjes ...
  • Voorzie steeds een drankje en versnapering voor de terugreis
  • Voorzie koffie of frisdrank voor de buschauffeur
  • Doe verstandig aankopen, zodat voedseloverschotten beperkt blijven.
  • Hou de laatste dag verschillende momenten (einde van het ontbijt, 10-uurtje of 4-uurtje, dessert bij het middagmaal ...) waarbij je overschotten van 4-uurtjes of desserten kan uitdelen aan de deelnemers.
schoonmaak
  • Gooi op het einde van het kamp alle geopende producten weg of neem ze zelf mee naar huis. Deze mogen niet achtergelaten worden in de keuken of worden doorgegeven aan de volgende ploeg.
  • Het is niet de bedoeling dat er voedingsoverschotten op de bus worden gezet.
  • Geopend schoonmaakmiddel mag je achterlaten voor de volgende Kazou-ploeg. Ben je de laatste ploeg? Overleg dan met de uitbater of je de producten ter plaatse mag achterlaten.
  • Ruim de keuken volledig op
  • Indien dit niet voorzien is door de uitbater: de keuken poetsen voor de volgende ploeg (je kan de laatste avond al heel wat poetsen en opruimen)
materiaal
  • Reinig en controleer de kookkoffer aan de hand van de inventaris. Duidt goed aan wat er ontbreekt of eventueel aan vervanging toe is. Vergeet niet af te tekenen.
  • Zorg dat je al het materiaal terug mee hebt. 
financieel
  • Zorg dat alle openstaande rekeningen betaald worden (bv. bakker)
Afsluiten
  • Controleer de keuken voor vertrek samen met de centrumuitbater om facturen nadien te vermijden
  • Spreek goed af met de VV voor de eindschoonmaak. Welke lokalen doen zij? Waar vinden ze poetsgerief en waar kan het afval verzameld worden?
  • Vul de centrumfiche aan. Op deze manier wordt info gedeeld tussen tp-ploegen en kunnen ploegen zich beter voorbereiden.

Wisseldagen

Indien er moet gekookt worden voor twee verbonden op de wisseldag, dan gelden volgende afspraken:

  • De aanwezige ploeg voorziet een warme lunch voor beide aanwezige groepen/verbonden.
  • De arriverende ploeg voorziet een koude maaltijd voor ’s avonds voor beide aanwezige groepen/verbonden. 
  • Er hoeft onderling niets betaald te worden voor de maaltijden, ook niet als de ene groep groter is dan de andere groep.

Tip: doe dit in twee shiften zodat dit vlot en efficiënt kan verlopen en maak goede afspraken over timing, gebruik en beschikbaarheid van de keuken, afwas, …

 

Tijdens de vakantie

De aanwezige ploeg belt volgende ploeg op (ten laatste 3e laatste dag). Bespreek zeker de volgende zaken:

  • Overdracht van materiaaloverschotten/etensresten (open en gesloten).
  • Eventuele broodbestelling of bestelling andere producten/ingrediënten.
  • Informatie rond het verkrijgen van dieetproducten in de omgeving.
De maaltijd op de wisseldag
  • Doorgeven van aantallen (vergeet de chauffeurs niet)
  • Doorgeven diëten en allergieën
  • Menu bespreken
  • Afspraken maken over de etensuren en aanpak
  • Afspraken maken over opruimen en afwassen
  • Beschikbaarheid van de keuken
  • Beschikbaarheid van de rest van het gebouw.
  • Beschikbaarheid huurwagen: wanneer zal de nieuwe groep deze kunnen gebruiken.
Na aankomst nieuwe ploeg
  • Laat de nieuwe ploeg weten waar bagage en materiaal kan geplaatst worden.
  • Voorzie een kamer voor de chauffeur (indien van toepassing): de kamer is gekuist, er wordt één kamer per chauffeur voorzien. Deze kamer kan door de chauffeurs gebruikt worden vanaf aankomst ’s morgens, tot vertrekuur ’s avonds.
  • Stel je eigen badkamer ter beschikking voor verfrissing van de nieuwe ploeg (indien mogelijk).
  • Voorzie iets om te eten/drinken voor de aankomende ploeg.
  • Organiseer een rondgang van het gebouw (zekeringskast, uitleg toestellen, …).
  • Wissel tips en tricks uit rond winkels in de buurt.
  • Draag de huurwagen over en vul de nodige documenten in.
  • Vul de overdrachtspapieren/inventaris in ( indien van toepassing).
  • Zorg ervoor dat er voldoende plaats is in koelkast en diepvries zodat beide ploegen de nodige zaken kunnen koelen.

na de vakantie

Kasstaat

  • Vul de kasstaat (digitaal) in en bezorg deze terug aan Kazou. Hoe je dat doet, lees je hier.
  • Je kan dit best elke dag even verwerken zo behoud je een overzicht
  • Indien de monitoren persoonlijke zaken nodig hebben (vb een tandenborstel) moeten ze deze terugbetalen aan de VTP. Je zet deze aankopen beter op een aparte rekening.

 

Waarderingsbudget
  • Je krijgt een budget van € 3.10 per TP'er per dag, dat zal je terugvinden op je kasstaat. Dit geld moet je verantwoorden door een ticketje in te geven van een aankoop die je daarmee deed.
  • Vergezellende familieleden ontvangen geen budget.
Vervoersonkosten
  • Alles over de kilometervergoeding lees je in dit document
  • De kilometers van- en naar de vakantie en de kilometers ter plekke (met eigen wagen) geef je door via de online onkostentool (niet via de kasstaat).  
  • Je vervoersonkosten geef je door via de online onkostentool.
  • Indien je met de huurwagen van of naar de bestemming rijdt met overnachting (met uitzondering van Nederland, Frankrijk en Duitsland), krijg je als kookploeg een budget van 90 euro per heen en terugrit om een kamer te boeken voor een overnachting, alsook 40 euro per heen en terugrit maaltijdbudget per ploeg. Je vindt dit terug in je kasstaat.

 

Evaluatie

Na je vakantie zal je een online bevraging krijgen over je vakantie. Vul deze zo grondig mogelijk in, de vrijwilligerscoaches én volgende TP-ploegen zullen je dankbaar zijn.

Kandidaatstelling

Bestemmingen

In de brochure lees je op welke bestemmingen er technische ploegen meegaan op Kazouvakantie. De data- en opstapplaats kan je hieronder terug vinden. 

Klik hier om een excel te downloaden zodat je zelf kan filteren. 

Wanneer moet ik mij kandidaat stellen? 

Begin november valt de TP-zending in je brievenbus. Voor lente- en zomer 2024 kan je je kandidaatstellen van 13 t.e.m. 30 november.

Hoe moet ik mij kandidaat stellen?

Kandidaatstellen doe je tussen 13 en 30 november via een formulier. Om een vrije plaats op te vullen, kan je een mail sturen.

Hou bij je kandidaatstelling volgende gegevens bij de hand:

  • Contactgegevens van iedereen die mee wil op vakantie als technische ploeg. 
  • Rijksregisternummer van iedereen die mee wil op vakantie als technische ploeg. 
Wanneer weet ik of ik mee mag op Kazouvakantie?

Op 11 december maken we de verdeling bekend. Bij de verdeling zitten alle provincies samen om een optimale puzzel te maken, daarbij gelden enkele regels:

  • Volledige ploegen hebben voorrang op onvolledige ploegen. Onvolledige ploegen hebben voorrang op individuen.
  • Ploegen of individuele TP-leden met ervaring binnen Kazou krijgen voorrang.
  • Indien een ploeg vorig jaar uit de puzzel is gevallen en nog minstens de helft + 1 hetzelfde is gebleven, krijgt deze ploeg voorrang. 

 

contact

Niet direct een match gevonden in ons aanbod, maar wel zin om in de toekomst eens te koken op Kazouvakantie? Neem dan gerust contact op met onze werking in jouw buurt via

Contact

Een vraag voor Kazou Nationaal? Stuur ons een mailtje en we antwoorden zo snel mogelijk ...


Loading...